Забраняват „Макдоналдс” край исторически обекти в Рим

09:40, 01 авг 19 / Свят 25 1330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Рим се борят с масивен наплив от туристи, които, макар да носят значителна сума пари, представляват заплаха за запазването на исторически обекти и за обществения ред, което доведе до приемането на редица нови ограничителни мерки, информира "Спутник", цитиран от БГНЕС.

Отмениха разрешителното на американската верига за бързо хранене „Макдоналдс” да строят ресторанти в близост до баните Каракала, известен исторически обект в столицата на Италия.

"Изразих противопоставянето си за изграждане на „Макдиналдс” в археологическата зона Каракала Терме", написа министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли във Facebook. "Информирам ви, че културното министерство е отнело разрешителното им", добави той.

Промяната беше приветствана от кмета на Рим Вирджиния Раги. "Ние продължаваме напред с министъра на културата, за да спрем строителството на ресторанти от веригата за бързо хранене в археологическата зона на баните Каракала. Чудесата на Рим трябва да бъдат защитени", написа тя в Twitter.

Има почти 580 ресторанта „Макдоналдс” в Италия. Тя е четвъртата по брой такива заведения в ЕС, след Германия, Франция и Обединеното кралство. Четиридесет от златните арки на „Макдоналдс” са разположени в Рим, който през последните години посреща огромен наплив от туристи.

В резултат властите в Рим бяха принудени да приемат редица мерки, насочени към ограничаване не само на туристите, но и на тези, които се стремят да извлекат лесна печалба от тях. Наскоро въведеното законодателство забранява на баровете да продават алкохол между 2 сутринта и 7 часа сутринта, докато всеки, хванат с алкохол на публично място след 22 часа, подлежи на глоба. Друг закон забранява на местните жители да се обличат като римски легионери и да се снимат с туристи срещу заплащане. Заловените при извършване на тази очарователна измама подлежат на огромна глоба от 450 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама