Гърция ще ви плаща, ако изберете да живеете на този малък остров

19:00, 01 авг 19 / Любопитно 25 2998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мечтали ли сте да живеете на малък гръцки остров и всяка сутрин да пиете кафето си на пуст плаж, гледайки тюркоазеното море? Сега можете да го направите и даже ще получавате и заплата за това.

Местното управление на малкия гръцки остров Антикитера дава къща с имот и месечна субсидия от 500 евро в продължение на три години на всяко семейство, което избере да се премести да живее там, предаде bTV.

Антикитера се намира близо до остров Крит и е голям едва 20 кв. км. Кристално чистите води и каменистите плажове се стопанисват от едва 24 местни, които живеят на малкото парче земя.

Инициативата вече е примамила няколко гръцки семейства, които са се преместили на Антикитера и устройват живота си там.

Единственият град Потамос се намира на брега и от него тръгва фериботът на всеки два часа. Липсата на туризъм на острова означава, че местните бизнес начинания са изключително важни за запазването на живота там. Хора с опит като строители, пекари, фермери и рибари са особено ценни за острова и от местният съвет гарантират добри доходи.

Друг любопитен факт за малкото островче е, че то е дом на най-старият аналогов компютър в света – Механизмът от Антикитера. Този артефакт е датиран около 150 г. пр. Хр. и има множество функции. Той пресмята правилно различните астрономически позиции и затъмнения и е използван също за следене на четиригодишния цикъл на Олимпийските игри.

Процесът по избиране на семействата дава преднина на гръцките жители, но от съвета уверяват, че и чужденците са добре дошли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама