Борисов: Не мога да си представя да вдигна ръка срещу Македония

12:14, 01 авг 19 / Политика 25 1320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Северна Македония, предаде БГНЕС.

Борисов е в Скопие по повод две години от подписването на договора за добросъседство между България и Северна Македония.

Заев посрещна Борисов пред сградата на правителството

Мисля, че през тези две години се направиха неща, които от години не могат да станат. Със съвместното усилие на двете правителства се даде огромна перспектива на вашата държава да върви по пътя към ЕС и НАТО“, каза Борисов. Той подчерта, че България по никакъв начин не се меси в работите на Северна Македония

Една от основните теми, обсъдена между Борисов и Заев, бе общата история.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия тези хора са си давали живота и са я имали за твоя, така, че положете усилия", посочи Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заминава на посещение в Северна Македония

От своя страна, македонският премиер заяви, че България и Македония са показали, че могат да решат проблемите си с разговори.

„Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев.

Той заяви: "Гоце Делчев е герой, който ни обединява".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама