Александър Вучич: От 24 години ме подслушват

14:22, 01 авг 19 / Свят 25 1453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е подслушван близо 24 години, с определени паузи, по различни начини и чрез използване на различни методи, като нарече това "чисто политическо решение", цитира МИА.

Изказвайки се за опозицията пред телевизия "Пинк", Вучич заяви, че те обвиняват държавата, че ги подслушва, "защото няма какво друго да правят", а това не е вярно.

"За разлика от вас, ние не подслушваме", каза Вучич.

От друга страна, той посочи, че е бил подслушван 24 години, отхвърляйки обвиненията на отделни лица, че е общувал с подземния свят, като същевременно представи документация, свързана с подслушването му и това на лицата, с които е бил в контакт до 2004 г.

Според Вучич мярката срещу него за пръв път е въведена с решение на Йовица Станишич (бивш шеф на тайните служби) от 11 декември 1995 г. Той добави, че в документите се посочва, че той, заедно с Воислав Шешел и Томислав Николич, са работили за консолидиране на паралелни формации в партията в опит за насилствено отнемане на властта.

„Това е чисто политическо решение. Нямаше съдебно решение. Решението на съда дойде по-късно, през 1996 г., за узаконяване на решението за мерките“, каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

„Мярката за цялостно следене на комуникациите ми беше отменена на 13 декември 2000 г., така че по време на извънредното положение след убийството на Зоран Джинджич, без решение на съда, съм бил подслушван за предполагаеми връзки с подземния свят.

Вучич добави, че докато е координирал службите за сигурност, "никога не е имало подслушвани разговори в публичното пространство".

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович наскоро заяви, че Вучич непрекъснато е бил подслушван от 1995 до 2000 г., понякога без никакво съдебно решение или мярка, която по някакъв начин е била на законно основание.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди и информацията в медиите, че определени хора следят дъщеря му Милица и снимат сина му на работното му място, добавяйки, че нападенията срещу семейството му са резултат от „атмосфера, създадена от опозицията."

Окончателен отговор на въпроса кой е подслушван - опозицията или властта, вероятно ще бъде даден от съда, след като лидерът на Социалдемократическата партия и бившият сръбски президент Борислав Тадич обяви завеждане на наказателни дела срещу Александър Вучич.

Темата за незаконното подслушване на политически опоненти беше повдигната от представители на Съюз за Сърбия твърдейки, че са получили тази информация от „професионалисти от МВР“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама