Акцент на деня: Две години от договора с Македония

17:30, 01 авг 19 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на Договора за добросъседство.

Договорът беше подписан в Скопие на 1-ви август 2017 г. от премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Той гарантира, че двете държави ще работят за обективно тълкуване на общата история, няма да предприемат неприятелски действия една срещу друга и няма да претендират за територията на всяка друга. Тогава България и Македония подписаха и два меморандума - единият от тях предвижда проект за изграждане на железопътна линия между София и Скопие на стойност от 250 млн. евро, а вторият урежда сътрудничеството в областта на природния газ.

Днес премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с най-високи почести пред сградата на правителството в Скопие от премиера Зоран Заев. Двамата проведоха среща на четири очи, след което дадоха изявление за медиите.

“През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония се даде огромна перспектива на вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се огромни крачки, които не бяха лесни за нито една от трите държави”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че предстоящото догодина съвместно председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония показва, че Европейският съюз оценява, когато се върви по правилния път.

Две години от подписването на договора, двете страни постигнаха не малко. Беше постигнато общо разбиране за Средновековната история, общи чествания за личности като Св. св. Кирил и Методий, Свети Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по железопътния коридор София - Скопие, както и по-интензивни икономически отношения.

„Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява“, заяви още Борисов. Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. „Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми“, подчерта българският премиер.

Да обединим максимално усилия и не само, че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим - герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно“, отбеляза премиерът на България.

„Аз съм се борил с целия си авторитет, за да има това, което е в момента“, подчерта Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС.

От своя страна, македонският премиер заяви, че България и Македония са показали, че могат да решат проблемите си с разговори.

„Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев. Той заяви: "Гоце Делчев е герой, който ни обединява".

Малко по-късно, двамата премиери, придружени от външния министър на България - Екатерина Захариева и на Северна Македония - Никола Димитров, положиха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама