Холандия забрани носенето на бурки

16:06, 01 авг 19 / Свят 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След спорове, продължили 14 години, в Холандия беше въведена забрана на бурките, съобщава БТА.

Дрехи, които прикриват лицето като бурки и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в автобуси и влакове. Вътрешното министерство призова местните власти и органите на реда да прилагат забраната.

От представителите на силите за сигурност вече се изисква да казват на забулените жени да показват лицата си. Ако не го сторят, може да им бъде отказан достъп до обществени сгради и да им бъдат наложени глоби от най-малко 150 евро.

Швейцария - против предложение за забрана на бурките

Забранени са и други средства за прикриване на лицето като маски и мотоциклетни каски.

Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс нарече забраната "исторически ден". Той заяви пред холандско радио, че това е "първата антиислямска мярка", въведена в страната.

Не е ясно обаче до каква степен забраната ще бъде прилагана наистина, след като няколко града, както и болници, компании за обществен транспорт и полицията заявиха, че няма да я спазват.

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

Франция беше първата държава в Европа, въвела забрана на пълния ислямски воал през 2011 г., припомни ДПА. Няколко страни последваха нейния пример. В Дания забраната на прикриващите цялото лице воали е в сила от една година. Досега според властите са били наложени глоби от 134 до 1340 евро в 39 случая, включително на 22 жени, носещи бурки или никаби.

В Германия досега са били въвеждани само изолирани и ограничени забрани - например, за обществените служби в провинция Хесен.

Мнозина смятат прикриващия цялото лице воал за символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната обаче я приемат като посегателство над религиозната свобода. Смята се, че в Холандия има около 150 жени, които носят редовно бурки или никаби.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама