Испания ще следи с дронове за шофьори нарушители

21:20, 01 авг 19 / Свят 25 1513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Испания започва от днес да използва дронове, за да наказва нарушенията на правилника за движение по пътищата, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Три дрона, оборудвани с камера с висока резолюция, започват да патрулират над улиците, за да засичат опасно поведение, първо на Канарските острови, а после системата ще бъде пусната и в останалата част на страната. Това обясни пред "Франс прес" говорител на Генерална дирекция за движение по пътищата (DGT).

Властите планират да поръчат още 20 дрона. Испания вече използва 11 дрона, за да наблюдава пътищата, но сега за първи път тези машини ще се използват и за санкциониране на нарушенията.

Дронове вече се използват за целите на пътната безопасност, най-вече в няколко китайски града. Устройствата започват да навлизат и в Европа, с експериментални програми във Франция и Великобритания.

Един служител управлява дрона, а друг преглежда изображенията, уточни пред "Франс прес" друг говорител на испанската агенция. Дроновете ще дадат възможност бъдат засичани нарушения като опасни изпреварвания, неспазване на знака стоп, използване на мобилен телефон по време на шофиране и непоставяне на предпазен колан. Те все още няма да засичат превишена скорост, уточни говорителят.

Генерална дирекция за движение по пътищата очаква 47 милиона летовници да поемат през август по испанските пътища, по които през 2018 година загинаха 1180 души. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама