САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал"

16:25, 02 авг 19 / Свят 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати въвеждат втори пакет санкции срещу Русия заради случая "Скрипал", тъй като Москва не е предоставила необходимите гаранции съгласно американското законодателство, заяви висш ръководител на американската администрация пред РИА Новости, цитиран от „Фокус“.

"След първия пакет санкции в отговор на използването от Русия на Новичок при опит за покушение над частно лице в Обединеното кралство, Русия не предостави гаранциите, изискани от американското законодателство, така че въвеждаме втори пакет санкции", обяви официалният представител.

По-рано Политико, позовавайки се на два източника в администрацията на САЩ, съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал указ за въвеждане на втори пакет санкции срещу Русия във връзка със случая с отравяне на бившия служител на ГРУ, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В средата на май заместник държавният секретар на САЩ Андреа Томпсън съобщи, че вторият пакет от санкции на САЩ срещу Русия във връзка с така нареченото дело „Скрипал“ е подготвен и изпратен до държавния секретар и президента на страната.

В английския град Солсбъри на 4 март 2018 г. според британските власти бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени, което предизвика голям международен скандал.

Една година от опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му

Лондон смята, че руската държава е замесена в отравянето на Скрипал с веществото А234, Москва категорично отрича това. Руският министър на външните работи Сергей Лавров през май 2018 г. заяви, че делото на Скрипал се разпада поради липсата на каквито и да било доказателства за вината на Русия.

Мария Захарова, официален представител на руското външно министерство, каза по-рано, че около 60 дипломатически ноти са изпратени до Министерството на външните работи по случая „Скрипал“ с искане да се даде достъп на Русия до разследването, като и за правна помощ и предложения за сътрудничество, включително за съвместно разследване, но британските власти не са отговорили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама