Международни журналистически организации призоваха България да спре разследването срещу главния редактор на „Биволъ“

17:50, 02 авг 19 25 1297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният институт по печата и Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти призоваха България да спре разследването срещу главния редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ заради изтичането на данни на данъкоплатците, като заявиха, че свободата на медиите е застрашена, съобщава АФП.

Прокуратурата разследва кибератаката от миналия месец, в която изтекоха личните данни на повечето български граждани, издадоха европейска заповед за разследване в четвъртък, като поискаха помощ от Франция за разпит на главния редактор на „Бижолъ“ Атанас Чобанов, който живее там.

„Биволъ“: Прокуратурата иска достъп до данните ни

Прокурорите казаха, че са намерили доказателства, че „Биволъ“ е получил изтеклата информация две седмици преди да бъдат изпратени до други медии.

Уебсайтът отрече това. Освен това той е публикувал информацията, която беше разпространена от други източници.

Международният институт по печата (IPI) призова България незабавно да оттегли заповедта за разследване, като я нарече "претекст за заглушаване на „Биволъ“, който публикува няколко разследващи доклада, разкриващи злоупотреба с средства от ЕС и корупция в правителството".

Адвокат на шефа на „ТАД Груп“: Прокуратурата иска да въздейства чрез негативно обществено мнение

Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (AEJ) също призова Франция да откаже сътрудничество, предупреждавайки, че „Биволъ“ може да се окаже „под незаконен и непропорционален натиск“, за да разкрие своите източници.

„Това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и ужасяващ ефект от автоцензура върху (журналистическата) общност като цяло“, се казва в изявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама