Министър Нено Димов: Важно е да се защитят водите

09:21, 03 авг 19 / Политика 25 497 Topnovini
1

“Не би трябвало да се говори в момента за опасност от екокатастрофа”, коментира по Нова телевизия министърът на околната среда Нено Димов.

Той заяви, че сега единствено е важно да се защитят водите във връзка със загробването на мъртвите животни. “Трябва да гарантираме да няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води“, поясни Нено Димов.

Той добави, че изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, но експертите трябва да дадат последно мнение.

„Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му. Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес“, коментира министърът.

Нено Димов каза, че съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на заразата. „Очаква се и ловните стопанства, и горските стопанства, и ловните дружинки да се включат много активно. Министър Десислава Танева спомена, че вече има и финансов стимул“, обясни той, като добави, че това ще накара повече хора да се включат в умъртвяването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани