Отстраниха 6-килограмов тумор от бедрото на мъж

11:40, 05 авг 19 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстрани екип от специалисти на Военномедицинска академия, съобщават от лечебното заведение.

Рядката и сложна операция, продължила 3 часа, е била извършена успешно, благодарение на добрата работа между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА.

„Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката”, коментира проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на  Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия.

„Тъй като туморът беше изключително богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов”, обясни проф. Цачев.

Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив. „Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност.  Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно”, допълни още специалистът. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама