България – ниски данъци, бърз интернет и добра аутсорсинг среда

18:40, 05 авг 19 / Икономика 25 559 Topnovini
1

Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация, привличаща фирми от аутсорсинга, което ни нарежда сред първите 10 държави в глобален план.

Данните са поместени в десетото издание на икономическата брошура на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) “Bulgaria in figures”, съобщи БГНЕС.

От 26 международни класации, разгледани в брошурата, в 16 страната ни е подобрила позициите си, в 8 е влошила заеманите места, а в други е запазила същото положение.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че най-притеснителната класация е тази на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019), където падаме с 9 позиции надолу и от 50-то място отиваме на 59-то.

Според него е нужно да работим за облекчаване на бизнеса, защото е недопустимо страната ни да заема 147 място в света по „свързване с електричество“, а това е една от причините за ниското ни място в класацията за правене на бизнес.

В доклада за 2019 г. губим места и по критерия „отваряне на фирма“, „плащане на данъци“ и „закриване на фирма“.

Държавата ни обаче има напредък по издаване на разрешения за строеж, както и по критериите „международна търговия“ и „защита на инвеститорите“.

България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index Economic Freedom 2019), където според доклада на фондация „Херитидж“ минаваме с 10 места напред в света и заемаме 37 място. 

Здравеопазването е друга сфера, където губим позициите си. Назад в класациите минаваме и по отношение на пътната инфраструктура.

В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни. Най-доброто ни представяне е по критериите „отворено управление“ и „прилагане на регулациите“, а най зле сме в „ограничения в дейността на правителството“ и „отсъствие на корупцията“.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани