Френски министър: Говерете на френски, намалете английския език

14:00, 05 авг 19 / Свят 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският министър на културата Франк Ристер призова сънародниците си да намалят употребата на английския език в опит да съхранят употребата на френския, пише Reuters, цитирана от БТА.

Ристер отправи своя апел в Twitter по повод 25-ата годишнина от приемането на закон за употребата на френския език в радиото и телевизията. Критици на този призив и на патриотичните позиции като цяло обаче изтъкнаха, че дори френският президент Еманюел Макрон редовно допуска в думите му да се прокрадват английски идиоми. Той например казва стартъп нация (Start-Up Nation), когато говори за визията си за една Франция, която да насърчава иновациите и технологията.

Френският дистрибутор на филми Кристоф Куртоа изтъква, че френските компании редовно използват английски лозунги вместо френски. Примери са е кампанията на "Рено", наречена "Never Too Much" (Никога прекалено много) или постерите на авиокомпанията "Ер Франс", на които пише "France Is In The Air" (Франция е във въздуха).

През 1994 г. във Франция беше приет закона Тубон. Той превърна използването на френския език във задължително във всички телевизии, което означава, че всички чужди програми са дублирани. Според същия закон френските радиостанции трябва да излъчват 40% френска музика през по-голямата част от деня.

"Законът Тубон навърши 25 години! Той е тълкуване на член 2 на нашата Конституция, който гласи: "Френският е езикът на Републиката."Ежедневието ни щеше да е толкова различно без тази проста молба - казвайте нещата на френски!", написа министърът на културата по повод годишнината от приемането на закона. В туита си той призова към бдителност при спазването на закона и постна снимка на френския национален флаг.

През 2006 г. тогавашният френски президент Жак Ширак напусна за кратко среща на върха на ЕС като протест, когато френският ръководител на европейското промишлено лоби се обърна към евролидерите на английски език, припомня Ройтерс.

Франция винаги се е гордяла с културата и езика си и постоянно се стреми да се брани от навлизането на английския език и американските обичаи, които често пъти са наричани иронично от французите "англосаксонците".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама