Танева: Установихме нерегламентирани стопанства с по 100 - 200 свине, те са сериозен източник на пренасяне на вируса

16:10, 05 авг 19 / Политика 25 1271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Установихме нерегламентирани стопанства с по 100 до 200 броя свине - те са сериозен източник на пренасяне на вируса и не следва да има компромис'', това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на консултативен съвет по зърното, съобщи „Фокус“.  

Десислава Танева: Благодарна съм на всички, които се вслушаха в органите относно риска от АЧС

''Бихме били много благодарни от страна на държавата, ако наистина вие като земеделски производители по места, тъй като сте наистина много важни по отношение на живота в селските райони, обяснявате на хората колко е тежка ситуацията. Как това се налага, за да ограничим заразата и за да може да се възстановим по-бързо'', каза Танева. 

Бедствено положение и в Свищов заради чумата

''Положителното при домашната свиня е, че тя се репопулира сравнително бързо и лесно. Това е основното.  В подкрепа на действията на тези стопани, които на практика са съпричастни към кризисната ситуация, ние ще предоставим 300 лв. за почистването и дезинфекциране на стопанството на задния двор, където са отглеждани тези свине", посочи още Танева.

Тя посочи, че при прилагането на тези мерки се е установило значителен брой нерегламентирани стопанства тип фамилни с брой на свинете от 100 до 200 без никакви мерки за биосигурност.

"На практика част от водачите на недоволството са точно този тип ферми“, посочи министърът.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

По думите й при различните области е различна спецификата. Министърът посочи, че в областите, където има по-висок интензитет на личните стопанства, в които се отглеждат нерегламентирано свине, изобщо не са в порядъка ''заден двор" до пет свине за угояване.

''Повечето са със свиня майка и извършване на развъдна дейност“, каза министърът.

Борисов в Пазарджик: Бизнесът се задължава да даде прасета догодина, а ние - по 300 лева на двор

По думите й това е нов сериозен източник за разпространение на зарази.

''Очевидно и ветеринарните власти не са били достатъчно стриктни към тези стопани. Моментът е изключително тежък за държавата'', обясни министърът.

В Пазарджик излязоха на протест срещу избиването на свинете от личните стопанства

''В последните дни вие виждате информацията, в определени райони установяваме интензитет на огнищата от дива свиня – района на Воден, на практика Северна България. Днес очакваме проби от Добричкия регион. Регистрираха се вече и в Софийска област две огнища. От две седмици на горските стопанства са дадени указания за спешно изграждане на капани, така че независимо от периода на лов, в който се намираме, драстично да можем да вървим към намаление на тази популация. В хижа „Здравец“, Пловдивско също бе намерено такова огнище, в което вирусът влезе в областта. В Монтана също“, каза още Танева. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама