Денят накратко: 5 август

19:00, 05 авг 19 25 1662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете има ли конфликт на интереси по сигнала срещу президента Румен Радев, върнаха ли Пламен Георгиев като спецпрокурор, какво няма да допусне Иван Гешев след номинацията за главен прокурор и първите думи на уволнения директор на НЕК Пламен Илиев и още.

Евакуираха жителите на Карнобат заради изтичане на газОколо 01.00 часа служител на гарата в града е усетил миризма и е чул съскане от преминаваща цистерна с пропан-бутан. Изпратните на място екипи на пожарната, полицията и жандармерия са евакуирали района около жп гарата и са изтеглили цистерната. Около 06:00 часа на хората е позволено да се върнат в домовете си, а движението на влаковете е възстановено.

Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси по сигнала срещу президента Румен Радев. Комисията трябваше да провери назначаването на съпругата му Десислава Радева като пиар на ВВС, както и закупил ли е жилище на Министерството на отбраната докато неправомерно е използвал второ. Изтичането на 3-годишната давност наложи КПКОНПИ да спре производството срещу държавния глава. Покупката на жилищата също не бе разгледана, защото Радев е в качеството си на физическо лице.

Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно и върна Пламен Георгиев като прокурор в Специализираната прокуратура. Решението бе взето единодушно, без дебати. Георгиев подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия заради медийни публикации за терасата му. Той обяви, че след проверката е „чист човек“ и се връща в прокуратурата.

Иван Гешев благодари за получената подкрепа за номинацията му за главен прокурор. Той обяви, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители. Според него „опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй“ са мотивирани от партийни, корпоративни или лични интереси.

В първия си коментар след освобождаването му от поста изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев призна, че е правен опит да му се оказва натиск. Той не назова имена, а „търговци и по- висшестоящи“. Научил за уволнението „на плажа“, без мотиви. Неговото обяснение за смяната е: „защото е неудобен“.

Обявиха бедствено положение в Община Свищов заради африканската чума по свинете. То ще е в сила до 11 август. Съмнение за болестта се появи и в Монтанско- мъртво диво прасе бе открито край град Чипровци. Четвърто денонощие продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен. Протестиращите са на място от петък следобед.

Уволниха лидерката на протестите на медицинските сестри. Мая Илиева е била дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София в събота, като според нея тя е  отстранена, защото е неудобна. От болницата излязоха с позиция, в която посочват, че зад дисциплинарното уволнение на Илиева има конкретни факти и отхвърлиха тезата то да има връзка със синдикалната ѝ дейност. В защита на уволенената медицинска сестра се обяви омбудсманът Мая Манолова, според която силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права. Медицински сестри готвят протести в различни градове в страната срещу уволнението на Мая Илиева. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи републиканците и демократите да се споразумеят за по-строг контрол на оръжията в страната, като свърза идеята си с любимата му имиграционна реформа. Предложението му идва след като през уикенда в Щатите имаше две масови стрелби, в резултат на което загинаха 29 души.

Председателството на косовския парламент определи 22 август за датата, на която трябва народното събрание да гласуват за разпускане на парламента. Изборите трябва да се проведат в срок от 30 до 45 дни след 22 август, като датата им зависи от президента на Косово. Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай приветства днешното решение на председателството на парламента за деня на неговото разпускане. Харадинай заяви, че решението е "правилно и в съответствие със законите и конституцията", цитира думите му прищинския електронен портал Koha.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама