Оръжия на български морски офицери и редки експонати в НИМ

10:18, 06 авг 19 / Култура 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Националния исторически музей може да бъде разгледана временна изложба по повод 140-тата годишнина от създаването на Българските военноморски сили. 

В изложбата, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г., съобщиха от музея.

Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. – година след като България слага началото на собствен подводен флот и става десетата държава в света, която притежава такъв.

На лицевата страна на медала е ликът на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводница и паметен текст.

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Te са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза.

В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г.

Временната изложба може да бъде разгледана до октомври.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама