Знаят ли британците как да хранят здравословно децата си?

16:40, 06 авг 19 25 1544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на потомците си, пише вестник "Дейли стар".

Резултатите от допитването, обхванало 2000 родители на деца на възраст между 4 и 16 години показват, че сред две трети от анкетираните цари объркване по въпроса какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите. Тези, които са наясно, обаче не са сигурни кои са най-добрите продукти за набавянето им.

70 на сто от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29% на са наясно защо. По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15% от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С.

Една пета от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D.

Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43% от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66% от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15% оценяват познанията си като "изключително високи".

Само 40 на сто от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система. Едва 10% от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма - 1000
пъти над препоръчителната.

Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане.

Проучването показва още, че 56% от родителите във Великобритания дават на децата си витамини под формата на добавки. От тези, които не го правят, 10% се тревожат, че добавките съдържат твърде много захар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама