Денят накратко: 6 август

19:00, 06 авг 19 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете как продължава сагата с африканската чума по свинете, защо беше уволнен шефът на НАП в Ловеч, с кого се срещна премиерът Бойко Борисов, как мним заряд от Втората световна война се появи в София и каква е най-новата технология за източване на банкомати.

ЕС отпуска 2,9 млн. евро на България за борбата с африканската чумаДо 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите. Властите у нас са готови с и с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата. Новината за помощта от Европа дойде малко след като първи случай на африканска чума беше регистриран в Югозападна България. Докато повечето от стопаните в Пазарджишко и в пловдивски села доброволно умъртвиха животните в личните си стопанства, за да не се допусне разрастване на заразата, блокадата в сливенското село Крушаре продължава вече пети ден. Разследване на ТОПНОВИНИ показа, че бивш общински съветник от БСП е сред организаторите на протеста. Темата с африканската чума отново бе политизирана. Според АБВ държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира болестта, а от БСП заявиха, че по проблема не се действа адекватно и поискаха прокуратурата да бъде сезирана за бездействие на длъжностни лица.

Производителят на изтребителите F-16 предлага сътрудничество с БАН и военния завод „Авионамс“. От Lockheed Martin“ заявиха, че ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България – в завода „Авионамс“. Планът е първият български самолет F-16 да бъде завършен през декември 2022 г. и на него веднага да започнат да се обучават българските пилоти и техници. През 2023 г. у нас ще дойдат първите 6 самолета. Тогава вече обучените техници и пилоти ще могат да работят с този тип изтребители и ще са свикнали с експлоатацията им. Уговорката между САЩ и България е страната ни да преведе 2,1 милиарда лева до 4 септември.

Полицията в София започна разследване на нов начин за източване на банкомати. Случаят е от последното денонощие и при него извършителите са използвали нова технология, при която се пробиват малки дупки на устройството и оттам се манипулира електронната система, след което банкоматът сам пуска пари без в него да е сложена дебитна или кредитна карта.

Шефът на НАП в Ловеч беше уволнен дисциплинарно. Причината за освобождаването му е неоторизиран достъп до информационните системи на НАП. Виктор Стойчев ще обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководството на ПФК “Арда” във връзка с проекта за подобрения на стадион “Aрена Арда” в Кърджали. Той предвижда изграждане на осветление, козирка, табло и прилежаща инфраструктура, за да може отборът да играе домакински мачове в Първа лига. Борисов заяви, че срещата е имала за цел и да се намери справедливо решение за финансирането на клуба.

Мним снаряд от Втората световна война стана причина за отцепване на част от столичния кв. „Лозенец“. Рано сутринта възрастна жена е подала сигнал за историческата находка, която е открила в мазето си. След проверка на сапьори обаче стана ясно, че „снарядът“ всъщност е камък.

Русия ще подкрепи кандидатурата на представителя на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). На 2 август 2019 г. Европейският съюз реши да предложи Георгиева за поста шеф на МВФ. Георгиева вероятно ще спечели вота, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете на МВФ, за да получи повече от 50% от гласовете, кандидатът от България трябва да събере подкрепата само на няколко държави.

Законови пропуски и чиновническа немарливост са сред причините за пожарите в Сибир, които обхванаха над 1 милион декара гора. Армията, която се включи в гасенето на огъня, е потушила повече от 100 хиляди хектара в тайгата на Красноярския край и Иркутска област. Ситуацията остава трудна. Изгорялата територия в Сибир е с размерите на Гърция.

Потвърдиха смъртта на един човек при пожара и експлозиите във военен склад в Ачинския район на Красноярския край. Ранените при инциднета са 11. Причината за експлозиите в склада е пожар, който е възникнал по време на при товарене и разтоварване на боеприпаси. Противопожарната група, която е пристигнала на мястото, е направила опит за гасене на огъня, но е започнал неконтролиран процес на взривяване на боеприпасите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама