Гърция с глоба за 2,5 млн. евро заради Закона за защита на личните данни

16:25, 06 авг 19 / Свят 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция ще трябва да плати глоба в размер на 2,5 милиона евро заради Закона за защита на личните данни, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС. Причината е, че страната не е транспонирала в националното си законодателство регламент "ЕС 2016" за защита на личните данни в рамките на указания период.

Гърция и Испания са единствените държави от ЕС, които не са изпълнили своите ангажименти във връзка с този регламент. Европейската комисия призовава съдът да наложи финансова санкция на Гърция в размер на 5287,5 евро за всеки ден, в който този регламент не е имплементиран в националното законодателство, считано от 7-ми май 2018 г.

Говорителят на гръцкото правителство заяви, че става въпрос за бездействие повече от една година. Отговорността е на предишното правителство и сега за това струва на страната 2,5 милиона евро. В случая не става въпрос само за финансовото изражение на въпроса, а преди всичко за гарантиране личните данни на гражданите. Премиерът е информиран за забавянето и за наложената глоба и е разпоредил Министерството на правосъдието да предприеме всички необходими стъпки.

Очаква се през следващите дни правителството да внесе проектозакон за защита на личните данни на гражданите, с което да синхронизира своето законодателство с това на Европейския съюз в посочената област. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама