Люксембург обмисля легализиране на марихуаната

17:40, 07 авг 19 / Любопитно 25 1236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Люксембург има амбицията да легализира пушенето на марихуана за удоволствие и да убеди други европейски страни да последват този пример, съобщи изданието „Политико“, цитирано от БНР.

Всеки може да си купи канабис в Амстердам или в декриминализираните социални клубове в Каталуня. Няма да бъдете арестувани за носене на няколко грама и в страни като Белгия.

Люксембург обаче иска да стане първата страна в ЕС, която да легализира изцяло марихуаната. Здравното министерство възнамерява да направи това предложение през есента, като целта е да стане закон в рамките на две години.

Ако инициативата се осъществи, Люксембург ще стане част от малък, но увеличаващ се кръг държави – Канада и Уругвай, както и 11 американски щата, които са променили дългогодишната си политика спрямо леката дрога.

Един от основните привърженици на легализирането е здравният министър Етиен Шнайдер, който се позовава на здравни причини като най-важен фактор. Той посочва, че млади хора вече си купуват марихуана със съмнителни качества на черния пазар от дилъри, от които получават достъп и до по-опасни наркотици.

„Политиката ни спрямо наркотиците от последните 50 г. не проработи. Като забраниш всичко само го правиш по-интересно за младите“, заяви Шнайдер.

Според законодателството, което ще бъде предложено от него и от правосъдния министър Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис от издаване на лицензи за производство до легализиране на консумацията при строго регулирана структура. Тя ще забрани отглеждането у дома и вероятно ще наложи ограничение във възрастта за купуване на марихуана – вероятно 18 г.

Шнайдер предвижда още забрана за купуване от чужденци, за да избегне наркотуризъм. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама