Акцент на деня: Медицинските сестри готвят национален протест

17:30, 08 авг 19 25 1599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските сестри възобновяват протестите си след уволнението на една от лидерките им - Мая Илиева.

За 10 септември е планиран национален протест пред сградата на Министерски съвет.

Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София в събота. Тя твърди, че е отстранена, защото е станала неудобна и е предизвикала проверки в болницата. А махането ѝ се е случило с позволението на КНСБ, чийто вицепрезидент я е заплашил, че лично ще се погрижи да не работи повече в лечебното заведение.

От своя страна, работодателят ѝ твърди, че зад наказанието на Илиева стоят категорично установени факти, че тя не спазва задълженията си.

Протестът на медицинските сестри в София започна пред сградата на лечебното заведение, след което се премести пред Министерството на здравеопазването.

„Илиева има 12 години стаж в реанимацията в болница "Токуда", обучила е сестри в нея, никога не би застрашила живота на пациент с действие или бездействие, както е описано в заповедта й за уволнение“, заяви медицинската сестра Елена Донева.

Освен срещу уволнението на колежката си, медицинските сестри изразиха недоволството си и от работата на осемчасови смени вместо седемчасови, работата на две места и ниското възнаграждение. Те поискаха и оставката на министър Кирил Ананиев, който по техни думи не е изпълнил обещанието си да увеличи възнагражденията им от 1 юли.

„Протестите на медицинските сестри ще продължат пред Народното събрание, докато не изпълнят исканията ни“, посочи Мая Илиева.

Протести се планират и в други градове на страната.

Недоволството на сестрите беше подкрепено и от омбудсмана Мая Манолова. Тя посочи, че заедно с екипа си подготвя проект на закон за съсловните организации на медицинските специалисти. Манолова подчерта, че здравният министър Кирил Ананиев не е спазил обещанието си през април да представи проект на такъв закон.

Междувременно от КТ „Подкрепа“ призоваха работодателя на Мая Илиева да оттегли заповедта за уволнение, ако все още има тази възможност, или да предложи нов трудов договор без изпитателен срок. В официално становище те посочват, че синдикалната дейност се състои именно в това – да се бориш всекидневно срещу нарушенията на трудовото законодателство и за подобряване на условията на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама