Повече от 2 милиона мюсюлмани започват ежегодния Хадж

09:10, 09 авг 19 / Свят 25 1199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 2 милиона мюсюлмани започват ежегодния Хадж в петък, докато саудитските домакини се стремят да възпрат политизирането на поклонничеството на фона на ескалиращо напрежение в Персийския залив, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Хаджът, едно от най-големите религиозни събирания в света, е един от петте стълба на Исляма и трябва да бъде предприет от всички мюсюлмани поне веднъж в живота им.

Състои се от поредица религиозни обреди, които се изпълняват за пет дни в най-светия град на Исляма и околностите му в западна Саудитска Арабия.

"Всички държавни ресурси са разгърнати иние сме горди, че служим като "Божии домакини", заяви говори говорителят на силите за сигурност Басам Атия.

Общо около 2,5 милиона вярващи, по-голямата част от чужбина, ще предприемат поклонението тази година, според местните медии. "Повече от 1,8 милиона визи бяха направени онлайн без нужда от посредници. Това е успех", заяви служител на министерството за Хадж.

Ритуалите, продължаващи няколко дни, проследяват последното поклонение на пророк Мохамед в Мека.

Бели дрехи

Поклонниците първо трябва да достигнат състояние на чистота, наречено ихрам, което изисква специални дрехи и поведение. Мъжете носят бяла дреха, наподобяваща покривка, която подчертава единството, независимо от социалния статус или националността им. Жените трябва да носят свободни рокли, също често бели, излагайки на показ само лицето и ръцете си. На поклонниците е забранено да се парфюмират, да режат ноктите си или да подстригват косата или брадите си, както и да спорят.

Първи ритуали

Първият ритуал изисква обикаляне седем пъти около Кааба, голяма черна кубична структура в центъра на Голямата джамия в Мека. Изработена от гранит и драпирана в плат, Кааба е висока близо 15 метра. Смята се, че първо е построена от Адам и след това възстановена от Авраам преди 4 000 години. Именно към Кааба мюсюлманите се обръщат да се молят където и да са по света.

След това поклонниците се разхождат седем пъти между два камъка в джамията. После се отправят към Мина, на около пет километра разстояние, преди основния обред на поклонението на връх Арафат.

Връх Арафат

Кулминацията на хадж е събирането на планината Арафат, на около 10 километра от Мина, където се смята, че пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед. Поклонници се събират на 70-метровия хълм и заобикалящата го равнина и в продължение на часове се молят и рецитират Корана, оставайки там до вечерта.

След залез слънце се отправят към Муздалифа, на половината път между Арафат и Мина, където събират няколко десетки камъчета, за да извършат символичното хвърляне на „камъни по дявола“.

„Камъни по дявола“

Последният голям ритуал на Хадж е отново в Мина, където поклонниците хвърлят седем камъка по всяка от три огромни бетонни стени, представящи Сатаната. Ритуалът е подражание на убиването на дявола от Авраам, когато се смята, че Сатаната се опитал да го разубеди да се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил.

След първия обред с камъни започва празникът на жертвоприношението Ейд ал-Адха, който отбелязва края на Хадж. Колят се овце като жертва вместо Исмаил, в церемония, която също се провежда по цял свят. След това мъжете бръснат главата си или подстригват косата си.

Поклонниците могат да се преоблекат в нормално облекло, връщайки се да обиколят Кааба и да завършат ритуалите си с хвърляне на камък, преди да се отправят към дома.

Четирите други стълба

Хаджът е последният стълб на Исляма и се изисква от всеки мюсюлманин поне веднъж в живота си, ако е достатъчно здрав за това и имат средствата.

Другите четирите основни стълба на Исляма са: да упражнява мюсюлманската вяра; ежедневни молитви; да дава милостиня и да пости от зори до здрач по време на светия месец Рамазан.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама