Какви са заплатите на руските космонавти?

09:20, 09 авг 19 / Любопитно 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заплатите на руските космически изследователи се изчисляват в съответствие с "Наредбата за материалната подкрепа на астронавтите", пише вестник "Известия", цитиран от БГНЕС. Според изданието, сега отрядът наброява 25 души, всички те са служители на Центъра за научно-изследователски изследвания на космонавтите „Юрий Гагарин”.

Изданието, позовавайки се на посочения документ, отбелязва, че заплатата на кандидат-космонавт е 60,9 хиляди рубли /837 евро/, на космонавт - 63,8 хиляди /876 евро/, а на инструктор - 88,45 хил. рубли - 1214 евро.

Те могат да получават и месечна помощ до една четвърт от заплатата и тринадесетата заплата. Освен това астронавтите имат право на допълнителни плащания за трудов стаж.

Заплатата се увеличава в съответствие с броя полети в космоса. След три или повече полета космонавтът и инструкторът могат да получават месечен бонус до 120%. На екипажите се изплаща и еднократна парична награда за всеки полет.

„Роскосмос“ не посочва конкретни цифри, но обясни, че руските космонавти получават заплата, сравнима с заплатата на астронавтите от НАСА и други космически агенции.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама