Индонезия обмисля да вдигне митата за палмово масло за ЕС

13:30, 10 авг 19 / Свят 25 1775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света, смята да вдигне вносните мита на млечната продукция от страните на ЕС от 8 на 18%. Мярката е в отговор на плана на съюза да наложи сходни мита върху индонезийския биодизел, произведен от палмово масло, съобщи Bloomberg, цитиран от БГНЕС.

„ЕС може да ни наложи мита, ако параметрите са справедливи, но ако не са, тогава това е акт на протекционизъм и търговска война“, заяви търговският министър Енгартиасто Лукита. „Не можем просто да си мълчим, когато има несправедливост“, категоричен е министърът.

Спорът заради палмовото масло между Индонезия и ЕС ескалира по-рано тази година, когато Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата от юни заради притеснения от обезлесяване. Индонезия, както и Малайзия, предупреждават, че ходът може да причини пълномащабна търговска война, като заявяват, че ЕС несправедливо дискриминира палмовото масло и застрашава борбата на страните срещу бедността.

Джакарта, която е въвела вносни мита от 5% до 10% върху млечни продукти от ЕС, твърди, че е готова да стигне по-далеч, като повиши ставката до 20%-25%. Индонезия ще се насочи към други доставчици на млечни продукти като Австралия, Нова Зеландия, САЩ или Индия, казва Лукита. Страната е третият по големина купувач на обезмаслено мляко на прах от ЕС след Алжир и Китай, сочат данни на Европейската комисия. ЕС е третият по големина търговски партньор на Индонезия, докато Индонезия е на 31-о място за съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама