Борисов обсъжда захранването на хъб „Балкан” с Медведев в Туркменистан

06:50, 12 авг 19 / Политика 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев ще се срещнат днес.

Двамата премиери ще обсъждат захранването на хъб „Балкан” и включването на Туркменистан, стана ясно след изказване на българския премиер, който от събота е в страната. Пред българските медии в „Аваза” Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които страната разполага. „Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква”, изтъкна премиерът.

Борисов ще вземе участие и в първия Каспийски икономически форум, който ще се проведе в туркменистанската национална туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Борисов: България има интерес да инвестира в Туркменистан

Фокус на дискусиите ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август е Денят на Каспийско море.

Караниколов: Готови сме да подкрепим туркменистански фирми, които искат да инвестират в България

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, са още министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Караниколов ще проведе двустранна работна среща с министъра на финансите и икономиката на Туркменистан Батир Базаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама