Глоба за кметовете, които не съдействат за умъртвяването на домашни прасета

09:10, 12 авг 19 25 1388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъде наложена глоба. Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов в сутрешния блок на bTV.

Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточни зам.-министърът.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназарине и загробване на останалите животни.

Янко Иванов напомни, че съгласно Закона за ветеринаромедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Относно казуса със Стоянка Митева от ямболското село Безмер зам.-министърът напомни, че в задния двор могат да се гледат до пет прасета за угоявана, a не за разплод. „Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България. Тази жена няма право да гледа свиня майка”, коментира Янков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама