Отпадат визите за чуждестранни студенти от български произход

12:58, 12 авг 19 25 1491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отпадат визите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход. Това става ясно след изпратено писмо от посолството на България в Белград до гимназията и до културно-информационния център в Босилеград. С него се съобщава, че е отпаднало изискването за визи тип „Д“ за чужденци с български произход, които са приети като студенти в редовна форма на обучение във висшите училища в България. Това каза директорът на гимназията Владимир Григоров, цитиран от БНР.

Изменението е в съответствие с политиката на България за улесняване на влизането и пребиваването на чужденци от български произход на територията на страната с цел обучение, се казва в писмото. Отпада допълнение на Закона за българските лични документи, обнародван в ДВ, бр. 58 от 23.07.2019 г., като е направено изменение, съгласно което е разрешено продължително пребиваване без да е необходимо да притежават виза за дългосрочно пребиваване.

"Досега се вадеше виза, до три месеца беше възможно да се седи без виза. В този период да се съберат документи, да се подадат в консулството в Ниш и да се получи виза. Сега това вече няма да е така", обясни Григоров.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама