Брекзит без сделка може да задълбочи недостига на лекарства в ЕС

15:30, 12 авг 19 / Свят 25 1135 Шрифт:
Topnovini

С наближаването на датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз (31 октомври) здравни експерти предупреждават за задълбочаване на недостига на някои лекарства в Европа в случай на Брекзит без сделка, съобщава "Ройтерс".

ЕС: Искането на ново споразумение за Брекзит е неприемливо

Миналата седмица британската Федерация за храните и напитките предупреди, че страната може да изпита недостиг на някои пресни храни при хаотично излизане от ЕС.

Фармацевтични компании също изразиха подобни опасения за лекарствата. Ефектът върху доставките на лекарства обаче ще се усети и извън Великобритания.

Говорител на британския премиер: Напускаме ЕС на 31 октомври

Около 45 милиона опаковки с медикаменти се доставят от Обединеното кралство до останалата част от блока всеки месец. През 2016 г. тази търговия е била на стойност почти 12 милиарда паунда според доклад на британския парламент. Според експерти известни нарушения са неизбежни при "твърд" Брекзит.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че ще изведе страната от блока на 31 октомври със или без сделка, ако ЕС откаже да договори ново споразумение за "развода". Дотогава някои лекарства може да не са получили необходимото регулаторно одобрение, за да продължат да се внасят от Великобритания.

Великобритания ускорява подготовката за Brexit без сделка

Освен това засилените митнически проверки по пристанища и по другите граници между Великобритания и ЕС може също да нарушат доставките на лекарства и на съставките, необходими за производството им, казват регулатори и представители на индустрията.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че блокът е добре подготвен за Брекзит и че е завършено одобрението за почти всички 400 лекарства под контрола й, за които са били необходими допълнителни действия заради излизането на Великобритания. За три лекарства, които се нуждаят от общоевропейски лицензи, все още няма разрешение, каза служител на агенцията, без да посочва кои са те.

Великобритания заделя над 2 млрд. лири за Brexit без сделка

Някои основни лекарства може да бъдат блокирани заради пречки, свързани с надзора, показват данни на агенцията. Тя е единственият орган, който може да разреши продажбите в ЕС на нови лекарства за лечение на най-честите и сериозни болести, включително рак, диабет и грип. 

Много други лекарства, разрешени на национално ниво, също може да са в риск. Почти 6 хил. такива лекарства трябва да преминат през нов процес по лицензиране след Брекзит.

Служителят от агенцията каза, че тя не разполага с "пълна картина" на ситуацията във всички страни от ЕС за разрешените на национално равнище медикаменти.

Богатите държави също страдат от недостиг на лекарства

През февруари Холандия заяви, че има риск от недостиг на 50 "критични" лекарства в случай на Брекзит без сделка. Говорител на холандското здравно министерство заяви, че оттогава досега опасенията за повечето от тях са били решени, но може да възникнат проблеми с не толкова важни медикаменти.

Много държави - членки на ЕС, вече се сблъскват с недостиг на някои лекарства заради проблеми, свързани с производството, регулаторите или разпространението. Проучване, проведено сред 21 европейски страни, показа, че всички те са изпитали недостиг миналата година според Фармацевтичната група на ЕС. Ваксините са сред тези, за които най-често се посочва, че има недостиг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама