Организатори на протеста в Крушаре никога не са отглеждали свине

16:20, 12 авг 19 25 1914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ потърси Валентина Василева, председател на Единна народна партия, относно продължаващия вече повече от десет дни протест в село Крушаре. Валентина Василева е един от основните организаторите на недоволството.

Тя отбеляза, че около селото са открити останки от свине, които по думите ѝ са от началото на миналата седмица, когато е бил пикът на заколването на животните. „Започнахме да получаваме сигнали. Ние предупредихме Министерството, че това ще се случи. Не са взети никакви санитарни мерки. Никой не мисли какво се случва с останките“, обясни тя. Според нея всички останки от труповете са изнесени в чували извън селата, като самата тя е подавала сигнали за това към тел. 112.

Трупове и части на прасета бяха открити в дере край село Гавраилово

Попитана колко са умъртвените животни в село Крушаре и околните села, тя каза: „Мога да попитам, но не мога да ви кажа. При всички положения по-голямата част е умъртвена“. Според нея 80% от животните в селото са умъртвени.

На въпрос след като голяма част от животните в населеното място са умъртвени, не се ли губи първоначалната идея на протеста, която е против евтаназията на животните, тя отговори: „Докато вървеше протестът, хората умъртвяваха, бяха принуждавани и плашени“.

Протестиращите при Крушаре внасят сигнал във ВАП срещу мерките за избиване на домашни прасета

Валентина Василева смята, че хората имат нужда от компенсация за убитите им животни. Тя не знае колко са стопанствата за отглеждане на свине в селото и какъв е техният брой. Тя самата не отглежда домашни свине и никога не се е занимавала със свиневъдство. Мотивите й за участие в протеста са граждански.

По думите ѝ протестиращите настояват да се осъществи диалог с управляващите, дотогава гражданското неподчинение ще остане. Техните основни искания са вземане на адекватни мерки за борба с чумата. Забрана за дърводобива, откъдето според нея идва заразата. Протестиращите в село Крушаре искат да бъде отменена заповедта за умъртвяване на животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама