Георги Костов: България спазва всички правила от Европейската пътна карта за борба с чумата

09:38, 13 авг 19 25 1697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В момента България спазва изцяло правилата, разписани в Европейската пътна карта за борба с африканската чума по свинете (АЧС). В страната има регистрирани 32 случая в различни райони на намерени мъртви диви свине - доказано от АЧС. Около всеки един такъв случай има определена зона от 200 кв.км, в която всички дейности в гората се забраняват, и това е направено със заповедта на министъра от преди 2 седмици. В тези зони са забранени дърводобивът и всички дейности, които са традиционни. Това обясни доц. Георги Костов - лесовъд и съветник на министъра на земеделието с ресор "Гори", съобщи БНР.

Той уточни, че областните епизоотични комисии могат да вземат решение за т.нар. "неотложни" дейности, но дърводобивът не е неотложен в средата на лятото.

Проверяват предполагаеми огнища на африканска чума и в Сърбия

"Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и регионалните дирекции по горите. За съжаление, това нещо не е стигнало до ушите на всички изпълнители, особено в общинските структури. Затова от вчера текат проверки по места, защото без изпълнението на тази заповед ние сме пред опасност от компрометиране на мерките", добави доц. Костов.

"Няма забрана за дърводобив в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. На другите места има не тотална забрана, а в определени райони - най-много са забраните в Северна България - в районите на Русе, Монтана, Силистренско. Зоните са маркирани и в тях не само дърводобивът е забранен, забранено е влизането в тези райони, с изключение на лица, които извършват претърсване за нови случаи на мъртви диви свине, тъй като мъртвите животни са основен източник на зараза", обясни той.

В Пазарджишко започват проверки в стопанствата тип „заден двор“

По думите на експерта в случаите на неотложна дейност се действа при строги правила и проверки при влизане и при излизане от зоните.

Сигнали, ако някъде се извършва нарушение, могат да се подават на телефон 112.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама