Български туристи са блокирани в Кашмир

11:10, 13 авг 19 / Свят 25 2184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военно положение и полицейски час, който беше въведен за неопределено време в индийски Кашмир, изолира напълно региона. Ситуацията блокира и българска група туристи, която не може да се върне до летището в Шринагар. В момента те търсят друг начин на придвижване до столицата Делхи, съобщи БНТ.

Българите са извършвали преход в планините на Кашмир.

"Направи ни впечатление, че горе в планината, макар да очаквахме много туристи, нямаше абсолютно никакви. И слизайки долу в долината на пътя, сe оказа, че има само военни камиони и няма никакви други цивилни коли. Като попитахме местните, шофьорът, който дойде да ни вземе от Шринагар, ни каза, че има военно положение в града. Под военно положение може да се разбира, че няма никакви цивилни по улицата. Забранено е да се излиза, освен по двама. За вечерен час не знам, но всички магазини са затворени, пълно мъртвило", споделя Иван.

Индия отхвърли предложението на Тръмп да посредничи в конфликта за Кашмир

"Няма интернет, няма никакви комуникации. Всичко е спряло. Не се страхуваме, не е агресивна обстановката. Просто е малко странно, особено за българи, които не сме виждали такава ситуация. Местните жители нямат реална представа за събитията. Те изобщо не са информирани, понеже няма нито телевизия, нито вестници, нито интернет. И всичко се приказва от уста на уста", обяснява още българинът.

Групата минава през много контролни пунктове по пътищата, установени от военните.

"Отнасят се с уважение към нас. Проверяват ни паспортите. Записват ни и нищо повече. Ние си имаме местни водачи и се чувстваме достатъчно сигурно в тази обстановка", допълва Иван.

Властите в частта от Кашмир, администрирана от Индия, заявиха, че ограничителните мерки са смекчени в повечето райони на главния град Шринагар по време на мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан Байрям).

Главният лидер на опозиционния конгрес на Индия Рахул Ганди твърди, че в региона има съобщения за насилие и "хора умират". Ганди каза, че "там нещата вървят много нередно" и призова индийското правителство да изясни какво се случва.

Властите в Шринагар от своя страна заявиха, че е имало случаи на копаене на камъни от протестиращи, но няма стрелба от пистолет от силите за сигурност през последните шест дни. Телевизионните изображения показаха движение на автомобили и хора в някои части на Кашмир.

Министърът на вътрешните работи на Индия Кишан Реди заяви, че очаква ситуацията в Кашмир да стане "напълно мирна" след 10-15 дни. Той подчерта, че комуникационните съоръжения ще бъдат възстановени поетапно.

Реди допълни, че е имало случаи в миналото, когато полицейски час е продължил седмици в продължение на седмици, но сега няма такова очакване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама