ВМРО с жалба до ВАС, ЦИК ги саботирала за изборите

11:48, 13 авг 19 / Политика 25 1885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ПП „ВМРО – Българско национално движение“ изпрати жалба до Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия.

Патриотите оспорват отнетото им право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии (ОИК), които се полагат по квота от отминалите евроизбори.

От партията напомнят, че имат свое представителство в Европарламента – двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и по Избирателния кодекс имат право да излъчат свои представители в преговорите при кметовете за ОИК.

ЦИК глоби Ангел Джамбазки за нарушения на Изборния кодекс

"Считам, че при вземане на Решението си ЦИК не се е съобразила с нормата на чл. 75, ал. 2 от Изборния кодекс „В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции“, се казва в мотивите на жалбата на ВМРО до ВАС.

Джамбазки: Съмнявам се да излезем с общи кандидатури за кметове с "Атака"

Въпросното решение на ЦИК е взето с гласовете на членовете ѝ, които са от квотата на ДПС и БСП. За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии.

По внесената от ВМРО жалба ВАС ще се произнесе днес в 15.00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама