Откриха ценна монета с лика на Христос в Перперикон

16:34, 13 авг 19 / Култура 25 2501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сребърно-златна монета, бележеща пика на икономическата криза във Византия, и реликварий (вместилище за съхранение на ценни находки със сакрално значение, б.р.) под формата на кръст с мощи на светец са намерени в Перперикон. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

От едната страна на монетата е изобразен император Алексий I Комнин, коронясан от св. Димитър, а от другата - Иисус Христос. Тя е от XI в. - период, в който Византийската империя навлиза в упадък и икономическа криза.

Втората находка е кръст реликварий от същия период, в изключително добро състояние. Той е един от редките, които не са отворени, благодарение на което съдържанието му е запазено.

“В него е намерена прах, чието съдържание все още е неясно. Под микроскоп се виждат парченца от текстил, но може и да е разложена кост. Ще стане ясно след органичните анализи”, обясни проф. Овчаров. От едната страна на реликвария е изобразен Христос на кръста, а от другата - Богородица Оранта или “молещата се Богородица” с две вдигнати ръце към небето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама