Четири самолета от Хърватия и Италия ще подпомогнат гасенето на пожара на остров Евбея

10:35, 14 авг 19 / Свят 25 2180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири самолета за гасене на пожари от Хърватия и Италия ще вземат участие днес в потушаването на големия горски пожар, бушуващ от вчера в труднодостъпен горски район на гръцкия остров Евбея/Евия, това съобщава ТАСС, като се позовава на изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Премиерът посочи това след посещение в Единния център за координиране на операциите на противопожарната защита в Атина, предава БТА.

Гърция поиска помощ от ЕС за гасенето на пожара на остров Евбея

''Искам да ви информирам, че в сряда сутринта ние очакваме четири самолета за борба с пожарите от Хърватия и Италия'', каза Мицотакис по повод отговора на ЕС на молбата на Гърция към Европейската агенция за гражданска защитна за оказване на помощ за ликвидиране на пожара.

Горски пожар бушува и на остров Тасос

По думите на премиера условията за потушаване на пожара на острова са изключително сложни. Той изказа благодарност към огнеборците и подчерта, че основната задача на държавата сега е защитата на живота, а след това и защитата на собствеността на гражданите.

Прави се всичко, което е по човешките възможности, изтъкна премиерът. Той посочи, че пожарникарите водят трудна борба с огъня, изпитват умора и често дори нямат възможност да се нахранят, но на тях им е необходимо да знаят, че усилията им се ползват с уважение от страна на цялото гръцко общество.

Акцент на деня: Огнени стихии обхванаха Югоизточна Европа

Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис е информирал премиера на съвещание в Единния координационен център за действията на представителите на различните ведомства за потушаване на пожара.

Гърция се обърна вчера към Европейската агенция за гражданска защита с молба за помощ за овладяване на горския пожар на остров Евбея и поиска осем самолета за борба с пожарите.

За момента на молбата са реагирали Хърватия и Италия, като се очаква отговор и от други страни.

От 17 часа вчера девет гръцки самолета за гасене на пожари са прекратили участието си в борбата с огъня заради бурния вятър и гъстия дим, а само три хеликоптера са продължили да хвърлят вода.

Голям пожар на гръцкия остров Евбея

Пожарът на остров Евбея избухна през нощта срещу вторник и обхвана борова гора в естествен резерват на острова, до който достъпът по суша е затруднен. Властите евакуираха около 400 души от четири селища - Макримали, Контодеспоти, Ставрос и Платана, както и монасите от местен манастир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама