Seashore Library - библиотеката, в която времето е спряло

17:00, 17 авг 19 / Любопитно 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На всички понякога ни се иска просто да изчезнем за известно време и да изгубим каквато и да било връзка със света. Някои го правят физически, други намират своето бягство в книгите. В Китай пък има едно място, което съчетава и двете усещания.

Seashore Library отваря врати през 2015 г., но на нестандартната и иновативна идея й трябва известно време, за да успее да добие популярност.

Дизайнът е дело на китайско архитектурно студио и определено е впечатляващ. А основната идея е да се създаде истинско място за усамотение - само ние, книгата и морето. Защото когато стоим пред морето, се чувстваме малки и незначителни пред силата на природата. А гледката от тази нетрадиционна библиотека ни дава именно това усещане.

Снимка 438240

Източник: Facebook / Urban Agenda Magazine

Масивната постройка на самия бряг може и да изглежда по един начин отвън, но отвътре се усеща по съвсем различен.

Снимка 438265

Източник: Vector Architects

Голямата игра тук е тази на тъмнина и светлина. Едната забулва изчистеното откъм форми пространство в своята тъма, а другата го къпе щедро в слънчева светлина. Именно заради минималистичния дизайн последната - сама по себе си, е като истинско сътворение. Затова и времето и пространството тук придобиват съвсем други и дълбоко философски измерения. Останалото идва от общуването на посетителя - било то с морето пред него, или с морето от истории, заровени между страниците на книгите.

Снимка 438267

Източник: Vector Architects

Гонг Донг от бюрото Vector Architects смята, че именно това е силата на архитектурата - да създаде неповторимо усещане. Тя комбинира човешкото съществуване с едно конкретно парче земя, тя е начин за гарантиране на сигурност.

Снимка 438266

Източник: Vector Architects

Мястото, на което четем, е не по-малко важно от това какво точно четем, защото имаме комбиниране на сетива, усещания и представи.

Дизайнът на пространството ни подтиква да гледаме навън, към морската шир, което, според Донг, не само не пречи да се фокусираме върху книгата си, а дори помага. 

Островът без време

Норвежкият остров, който иска да няма часово време

По същата причина и броят на посетителите в библиотеката Seashore Library е ограничен до 75 - за да има всеки своето пространство и спокойствие, без да пречи на останалите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама