На вече регистрираните в България автомобили няма да се издават паспорти

15:44, 14 авг 19 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само на автомобилите, който минават първа регистрация в България, ще се издава паспорт, в който ще се нанасят данни за техническото му състояние, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. Това обяви днес директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред журналисти, цитиран от "Дневник".

Всеки автомобил задължително ще трябва да има паспорт.

В пуснатия за обществено обсъждане Закон за пътните превозни средства, с който се въвежда паспортът, обаче е посочено, че за колите, вече регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба, като той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.

Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние, като той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

По този повод Рановски каза, че става въпрос за проект, който е на фаза обществено обсъждане и по него ще има промени. С този аргумент той не се нае да коментира каква би била цената на паспорта.

Законът за пътните превозни средства, който е един от трите, заменящи сегашния Закон за движение по пътищата, предвижда също да отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрация в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Новост е и въвеждането на по-строг контрол върху търговията с авточасти втора ръка и сервизната дейност.

Именно срещу част от предложените промени се обявиха от Българското обединение на шофьорите, които обвиниха в лобизъм съставителите на новия закон за превозните средства.

Според тях предложеният проект не само, че няма да намали аварийността, но може да създаде поредната корупционна практика.

Те посочват, че идеята за санкциониране на всеки собственик, който извършва ремонтни дейности по автомобила си, ще доведе до значително поскъпване на автомонтьорските услуги, ще затрудни търговията с авточасти и дори може да създаде условия за нерегламентирана такава.

Обединението на шофьори се обявява и срещу създаването на т. нар. "технически паспорт", който според тях е поредната допълнително създадена административна тежест за собствениците на автомобили.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама