Над 200 пожара са горели през изминалото денонощие

09:19, 15 авг 19 25 1665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

220 пожара е имало през изминалото денонощие на територията на България. Огънят е засегнал над 26 хил. дка горски фонд. Това каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в „Тази сутрин”. 

Пускат движението по АМ „Струма” в посока София най-рано след 2 седмици

„При висока температура огънят е изключително опасен за подобен тип съоръжения – стоманобетонна конструкция. Може да е фатално, затова съоръжението не се пуска, трябва да се обследва ситуацията и да не се поема излишен риск да пуснем движението”, допълни Николов.

Той посочи, че собствениците на обекта са се опитали да го убедят, че пожарът е умишлен. „Към момента това не ни интересува – дали е умишлено или по друг начин. Разследва се, ще стане ясно как”, допълни шефът на пожарната.

Николов поясни, че има няколко работни версии за причините за пожара – умисъл, при извършването на товарно-разтоварни дейности или неволно изхвърлена цигара.

„Това са леснозапалими вещества и материали. Опасни са, защото при изгарянето си образуват изключително гъст дим с цялата Менделеева таблица, която е опасна за хората. За радост, бързо успяхме да поставим измервателни станции и да получим доказателство, че не е опасно”, допълни той.

Има превишение на фините прахови частици заради пожара в Шишманци

Директорът на Пожарна безопасност заяви, че трети ден огнеборците се опитват да овладеят огъня на сметището в Шишманци. В Свищов обстановката също е усложнена заради силния вятър, но ситуацията е под контрол – 50 дка е засегнатата площ, а на терен работят над 30 пожарникари.

Пожарът на сметището в Свищов вече е локализиран

Принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, за да не се разпространи в гората. То е характерно с това, че до края на тази година трябва да бъде рекултивирано на 100%, а проблемът е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци”, заяви Николов и каза още, че шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” е подал разпореждане да бъдат проверени всички участъци от магистрали, където има сметища.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама