Император Нарухито изказа "дълбоко угризение" за действията на Япония през Втората световна война

10:22, 15 авг 19 / Свят 25 2039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият император на Япония Нарухито говори за "дълбоко угризение" относно военното минало на страната в първата си реч в чест на края на Втората световна война след встъпването му през май.

Речта беше наблюдавана внимателно в Токио и в цяла Азия за каквато и да било промяна в тона, но той силно следваше езика, използван от баща му Акихито, пише АФП, предава БГНЕС.

Доналд Тръмп се срещна с новия японски император

"Поглеждайки назад към дългите мирни години след войната, размишлявайки върху нашето минало и имайки предвид усещането за дълбоко угризение, искрено се надявам, че опустошението от войната никога няма да се повтори", каза 59-годишният Нарухито.

„През 74-те години от края на войната, мирът и просперитетът на нашата страна днес са изградени чрез неуморните усилия на народа. И все пак, когато се сетя за тяхното минало, изпълнено със страдания, аз съм наистина завладян от дълбока емоция", каза Нарухито на тържествената церемония в централната част на Токио, която също включваше и минута мълчание за загиналите от войната.

Тази година церемониите са в момент, когато Токио и Южна Корея - една от страните, които пострадаха най-много от военните жестокости на Япония във войната, са въвлечени във война от думи относно търговия и история.

Японският император Акихито абдикира след 30-годишно управление

По време на реч в чест на годишнината от освобождаването на Корея от японското господство през 1910-45 г. президентът Мун Дже Ин обаче показа примирително отношение към Япония, предлагайки да си "стиснат ръцете", ако Токио избере диалог.

2,5 милиона, предимно японци, загинаха във войните в страната от края на 19 век. В това число влизат и висши военни и политически дейци, осъдени за военни престъпления от международен трибунал след Втората световна война. Това е магнит за критика от страни, пострадали от колониализма и агресията на Япония през първата половина на 20 век.

Нарухито е роден много след войната и говори за необходимостта "правилно" да се помни Втората световна война, без да се омаловажава милитаризма на Япония в началото на 20 век. Баща му Акихито е роден през 1933 г., точно когато Япония се впуска в милитаристичната си операция из Азия и слуша през сълзи 11-годишен, когато императора от военното време Хирохито обявява капитулацията на Япония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама