Няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

11:06, 15 авг 19 25 2185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов. Това сочат данни от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води, съобщи „Фокус“.

От подаване на сигнала за инцидента експертите от РИОСВ и Регионалната лаборатория непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. До 8.00 часа тази сутрин не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод.

Сметището на Свищов гори

Още вчера беше извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения. Докато окончателно се загаси пожарът на депото, на всеки час ще се отчитат данните от системата и при превишения ще бъдат информирани представителите на местната власт и населението“, коментира Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността на РИОСВ.

Депото е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 куб. м отпадъци. През 2016 година РИОСВ – Велико Търново е издала заповед за преустановяване на дейността му поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).

Пожарът на сметището в Свищов вече е локализиран

Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август 2019 година е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама