В Канада отвори врати първото село за хора, страдащи от деменция

15:30, 17 авг 19 / Любопитно 25 2588 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Със своя супермаркет, фризьорски салон, кафене и дори "ферма", снабдена с плевня и зеленчукова градинка, това място има всичко, което всеки би искал да открие в едно малко селце и именно това е идеята на неговите създатели. Само че това селце се намира в оградена около 3 хектара земя в Лангли, на около час от Ванкувър, и е конкретно създадено за хора с деменция и сходни когнитивни разстройства.

Селото всъщност е частен дом за грижа, в който могат да бъдат настанени до 76 души. Месечният престой в това място за един човек струва 7 300 долара. За апартамент с по-голяма грижа заплащането е 8 300 долара. Служителите са 72-ма.

За обитателите на селото са построени шест едноетажни къщи, за да имат по-лесен достъп до външния свят. "Искахме да запазим ежедневния досег на хората с външната среда", казва архитектът на проекта Еитаро Хирота.

Целият комплекс е планиран така, че страдащите от деменция да се ориентират максимално лесно около себе си. Редица знаци сочат коя къща за какво служи, като в помощ на хората се включват символи и различни цветове. Природни елементи, като водата, също биват включени в разнообразните способи. Извитите пътечки са така изградени, че винаги да извеждат разхождащите се до конкретно място.

Всяка къща е оборудвана с частни стаи, обща кухня и огромна маса за хранене, място за активности, камина с кът за почивка и библиотека. Из селото, освен магазин, фризьорски салон и кафене, са изградени още бар, работилница, кътове за творчество и други дейности. Пространството е заето от още места за запълване на времето като плевня с животни, огромна зеленчукова градина, езерца, градини.

Комплексът е снабден с предупредителна система, която да алармира служителите когато обитателите му приближат твърде много оградите. Но болните биват поощрявани да изучават и да живеят в мястото по начин, по който желаят.

Идеята на създателите на селото е в него да има чести визити от страна на роднините, а също така на доброволци или различни групи по интереси. Целта е по този начин да се поддържа усещането за нормално ежедневие.

"Не искахме основното внимание да бъде върху болестта и неспособността, а върху това как това село е страхотно място за живот, въпреки която и да било болест или диагноза", заявява Елрой Джесперсън, лидер на проекта.

Канадското село е вдъхновено от първото в света село за хора с деменция - de Hogeweyk, в Холандия и от американския проект Green House Project.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама