Жертви след сблъсъци в Кашмир по границата между Индия и Пакистан

17:02, 15 авг 19 / Свят 25 2260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петима души загинаха при стрелба покрай границата на оспорвания Кашмир, съобщиха представители на пакистанската армия и местните власти, цитирани от БГНЕС.

Този разположен в Хималаите регион е причина за напрежение между притежаващите ядрено оръжие съседи Индия и Пакистан.

Български туристи са блокирани в Кашмир

Сблъсъците са чести в т. нар. Линия на контрол (LoC), но последните смъртни случаи при два отделни инцидента идват, след като Пакистан предупреди, че е готов да посрещне всяка индийска агресия над Кашмир.

Кашмир е разделен между Пакистан и Индия, когато през 1947 г. двете държави получиха независимост от Великобритания. Те са водели две от трите си войни за територията – но не са имали въоръжен конфликт, след като се сдобиха с ядрени оръжия.

Напрежението нарасна след шоковия ход на Индия за отмяна на автономията на частта от спорната хималайска територия миналата седмица.

В сряда пакистанският премиер Имран Хан се обърна към местното законодателно събрание на управляваната от Пакистан част на Кашмир в Музафарабад. Там той заяви, че е дошло времето на Индия да бъде даден урок и обеща „да се борим до край“ срещу всяка индийска агресия.

Хан сравни действията на Индия в Кашмир с тези на нацистка Германия, обвинявайки Ню Делхи в етническо прочистване и призова международната общност да предприеме действия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама