Експерт: АМ "Струма" е била на косъм от срутване

19:46, 15 авг 19 25 2363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Магистрала „Струма“ се е разминала на косъм от срутване при пожара край Дупница, коментира за Нова телевизия строителен специалист. Материалът, от който е изградено съоръжението, може да изгуби здравината си от високата температура на огъня. 

Пътният експерт инженер Владимир Жиянски като проектант е работил по виадуктите на „Витиня“. Той разказва за начина, по който се изграждат подобни съоръжения.

9 акта и наказателни постановления има фирмата, от чието депо започна пожарът на АМ "Струма"

Гредите на конструкцията са най-податливи на външни влияния. Избухне ли пожар, въпросът е с каква температура ще гори. „При температура от порядъка на 250 – 300 градуса стоманобетонът губи около 25% от своите якостни показатели. При температура от 600 – 650 нагоре вече може да се каже, че това не е бетон”, обясни Жиянски.

При ниска температура на вода или какъвто и да е препарат, се получава един термичен шок в конструкцията, който допълнително способства за нейното разрушаване”, категоричен е експертът.

В случая със „Струма“ бетоновото покритие на колоните е паднало. Тепърва ще се вади материал от тях и гредите, за да се види каква е структурата на бетона в дълбочина.

Пускат движението по АМ „Струма” в посока София най-рано след 2 седмици

Изводите трябва да се имат предвид при изграждането на подобни съоръжения вбъдеще. Защото, според експерта, стоманобетонът е негорим материал, но ние успяваме да го запалим.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама