Норвегия спира да дава средства на Бразилия за опазване на Амазония

10:03, 16 авг 19 / Свят 25 2414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Норвегия обяви, че блокира 30 млн. евро за Бразилия, която обвини, че "вече не иска да спира обезлесяването" в Амазония. В неделя Германия спря 35 млн. евро заради нарастващото обезлесяване в Амазония, по-специално след идването на власт в Бразилия на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

Норвегия е най-големият донор за опазване на Амазонската гора. Тя е дарила общо 1,2 млрд. долара на създадения през 2008 г. за тази цел специален фонд. Германия осигури 68 милиона долара, а бразилският държавен петролен гигант “Петробраз“ (Petrobras) - 7,7 млн. долара.

Норвежкият министър на околната среда Ула Елвестуен обвини Бразилия, че е нарушила споразумението с Норвегия и Бразилия, като е преустановила работата на административния съвет и на техническия комитет на Фонда за Амазония, предаде БТА. "Тя не може да направи това без съгласието на Норвегия и Германия", подчерта той.

Заснеха изолирано племе в амазонската джунгла

Бразилският министър на околната среда Рикардо Салес междувременно обяви, че работата на Фонда за Амазония е замразена.

Бразилският президент разкритикува Норвегия и Германия заради решението им да спрат финансови траншове за Фонда за Амазония и ги посъветва да се съсредоточат върху собствените си екологични проблеми.

"Не е ли Норвегия тази, която убива китове на Северния полюс? Не прави ли тя сондажи за петрол там?", попита саркастично Болсонаро. Той освен това посъветва "скъпата (германска канцлерка) Ангела Меркел да "си прибере парите и да залеси отново Германия".

Скептик по въпроса за глобалното затопляне, избраният миналата година Жаир Болсонаро заявява, че Бразилия трябва да решава сама какво да прави с Амазония и нейните ресурси. Той не признава официални данни, според които темповете на обезлесяване в региона са се засилили след идването му на власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама