Арестуваха един от най-крупните търговци на оръжие в света

10:12, 16 авг 19 25 2428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-големите нелегални търговци на оръжие в света, 66-годишният белгиец Жак Мосю, беше арестуван в Португалия, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС. Той е бил задържан във ферма край португалския град Евора.

Смята се, че Мосю, известен с прякора „Маршала“, е съпричастен към доставката на оръжие на участниците във всички големи военни конфликти по света през последните 30 години.

Белгийските власти ще поискат той да бъде екстрадиран от Португалия, след като през октомври 2018 година беше осъден на 4 години затвор и глоба от 1.2 милиона евро от белгийския Апелативен съд за незаконен трафик на оръжие и участие в престъпна група.

Мосю е осъден и на 23 месеца затвор в САЩ през 2010-та година за опит да внесе части за изтребители в Ирак.

През 2002 г., съд в Брюксел осъжда Жак Мосю на 3 месеца зад решетките за продажба на оръжие, включително части за ракети на Иран, Китай, Еквадор, Босна и Херцеговина и Хърватска през 80-те и 90-те години.

Последният му арест е в резултат на страстта му към конете – неплатена сметка от 2500 евро за транспортиране на коне от вилата му във Франция до Португалия – дава следа на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама