Исторически трамвай развежда туристи из стара Прага

08:30, 18 авг 19 / Любопитно 25 2923 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Стара Прага е известна със своите исторически забележителности. Една от тях е трамвайната линия №41. Тя минава покрай редица известни места в Прага като Пражкия замък, Националния театър и площад "Венцеслас" - отлична възможност за туристите да разгледат града без да се изморяват и в приятна обстановка, като го съчетаят с носталгично пътуване във времето.

Историческият трамвай е на разположение на местните и туристите всеки уикенд и по време на държавните празници от април до ноември. Удоволствието от неговото ползване е изключително евтино - билетът струва едва около 1,40 евро за възрастни и 80 цента за деца до от 6 до 15 г., за по-малките - безплатно.

Трамваите се състоят от два вагона, в които могат да седнат само около около 40 души.
Всеки уикенд минават около 500 души, повечето от които чужденци. На тяхно разположение са дървени седалки и автентична ретро атмосфера. Скоростта не е голяма, за да могат туристите да се насладят на прекрасната Прага и на самото пътуване.

Управлението на такъв трамвай не е лесно в условията на днешния натоварен трафик, тъй като на возилото трябва по-дълъг спирачен път. Освен това, в миналото хората са били по-дребни и кабинките на ватманите са били пригодени за техните размери.

Бившият номер на линията е 91 - препратка към Световното изложение от 1891 година. Най-старият трамвай по линията е построен през 1908 година. Но всички, които в момента се използват по нея, са били свидетели на големи исторически събития, като разцвета на младата Чехословакия, трагедията от Втората световна война, комунистическия режим и Пражката революция, накрая - създаването на независимата Чешка република.

Прага има трамваи още от 1875 година, когато потегля първата конна трамвайна линия. Първият електрически трамвай на чешкия изобретател Франтишек Кршижик е пуснат през 1891 година. Трамвайни линии са поставени през 1897 година.

Насладете се на една виртуална обиколка с трамвая в нашата галерия!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама