Вижте най-старата фотография на Париж и първите заснети хора

08:30, 17 авг 19 / Любопитно 25 2785 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Това е най-старата фотография на Париж. Използван е дагеротип и е заснета от самия Луи Дагер през 1839 година. Именно през тази година дагеротипът започва да се използва, затова и тя е възприета като начало на фотографията.

Върху фотоса е "Boulevard du Temple" - един от главните булеварди във френската столица. Мястото изглежда необичайно пусто. Това обаче не е изненада предвид използваната техника, която изисква дълга експозиция, която не дава възможност за заснемане на движение.

И все пак, ако се вгледате, може да видите два силуета - на мъж и на ваксаджия, който лъска обувките му. За да се появят върху фотографията, двамата е трябвало да стоят неподвижно няколко минути.

Тези две фигури са изключително важни от историческа гледна точка, защото са първите хора, запечатани от фотоапарат. Дотогава всички снимки са били на неподвижни предмети или пейзажи.

Въпреки радикалната промяна на фотографските техники и тяхното усложняване през изминалите 170 години, от този фотос се вижда, че архитектурата и външния вид на "Boulevard du Temple" почти не са се изменили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама