Народната музика е най- слушаната от българите

13:16, 17 авг 19 / Любопитно 25 1814 Шрифт:
Topnovini

26% от българите слушат народна музика. На второ място е попфолк/чалга – 21%, на трето поп с 19%, а 14% от българите слушат рок. Това сочат данни от изследване на „Тренд“.

Младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял слушат попфолк/чалга. С увеличаването на възрастта намаляват вкусовите предпочитания към този жанр и се увеличават спрямо народната музика  и поп музиката.

43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата.

В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в столицата и областните градове – поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат естрада.

В най-голяма степен българите слушат музика вкъщи – 56%, а 21% - в колата си. Едва 7% посочват, че в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки слушат музика най-често.

Радиото и телевизията са основните източници, от които българинът слуша музика – 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите между 18 и 29 г. основно слушат през мобилното си устройство.

Близо две трети от българите посочват, че ходят на концерти, докато цели 71% посочват, че не ходят.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, докато за една трета водещи са съответно текстът, смисълът, посланията. Прави впечатление, че само за хората над 70 години е по-важен смисълът и текста, отколкото мелодията и ритъма.

Българските изпълнители са по-често слушани от чуждестранни такива. Малко повече от половината (56%) слушат най-често български изпълнители, докато 28% най-често слушат чуждестранни.

Близо половината (48%) от българите посочват, че харесват попфолк музиката, докато 41% посочват, че не я харесват.

Проучването на музикалните предпочитания на българите е по поръчка на вестник „24 часа“. Реализирано е в периода 11-17 май чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама