Чехи станаха доброволци в Черепишкия манастир

09:25, 18 авг 19 25 2415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешко семейство дарява дни наред доброволен труд за Черепишкия манастир. В светинята пристига Марек Якубек, заедно със своята съпруга и деца, за да помагат. Той знае отлично български, защото идва у нас от 1997 година насам, съобщи Нова телевизия.

Аз се научих на езика в село Войводово. Направих изследване. Това е малко село близо до Оряхово. Там някога са живели чехи, затова направих проучване и така се научих на български”, казва проф. Марек Якубек.

Помага му съпругата му Ленка, която също чудесно владее езика. „Аз учих в Благоевград през 2007 година, когато България влезе в ЕС”, споделя Ленка Якубек.

В манастира водят и децата си, които са на 5 и на 11 години, защото смятат, че доброволчеството в полза на обществото е въпрос на възпитание. Двете момичета с удоволствие се включват в работата на големите. Тя става двойно по-голяма, когато към доброволчеството се прибави и научния им труд на фолклористи.

В манастира ги посрещнали с радост. „Нуждаем се от много работници. Нещата за оправяне са доста. Видях, че те свършиха изключително много работа. Изчистиха една река, която минава покрай манастира и която пролетно време прелива заради камъни”, посочи игуменът на манастира Архимандрит Йоаникий .

 „С лопати и с кирки чистиха дерето. Това не е правено тук от десетилетия”, обясни местният фотограф Борис Кръстев.

Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Богородица в Троянския манастир

„От сутрин до вечер работят. Изчистиха един склон към къща, тъй като ще правим ремонт в Рушидовата къща – да може по-спокойно да се работи. Там беше обрасло, защото десетилетия не беше влизано. Хората изкараха 10 чувала с пластмаса от "Рибарския кът”, допълни игуменът.

Идваме в България от много години. Обичаме страната, затова сме тук, за да помагаме”, добави Ленка Якубек.

Почитаме Свети Иван Рилски

Казват, че през есента пак ще дойдат, за да помагат безвъзмездно за увековечаването на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама