Петкова: До октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“

13:04, 18 авг 19 / Политика 25 2380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщи “Фокус“.

Във връзка с ТЕЦ „Марица Изток 2“, тя посочи, че процесът се развива. „Ние сме изпратили информация до ЕК, която е свързана с нашето намерение да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Отделно от това БЕХ подписа договор преди броени дни с консултант, който да разработи механизма“, заяви Петкова.

Тя припомни, че въглищните централи дават 46% от електрическата енергия на страната.

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" е новият председател на Съвета на директорите на БЕХ

Във връзка с подаването на заявки за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, министърът поясни, че на 19 август изтича срокът за това.

На въпрос какво следва след тази дата 19 август, Петкова обясни, че датата не е сакрална, а по-скоро началото на същинската част на стратегически инвеститор. „След това на база на тези заявления комисия, която се състои от членове от Министерство на енергетиката, от БЕХ, от Националната електрическа компания, ще разгледа всички постъпили заявления и ще определи кратка листа на компании, с които би желала да води преговори.

Тогава ще се отправи покана до съответните компании, с които ние считаме, че е добре да бъдат проведени такъв тип преговори. Те ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта.

На въпрос дали може да се премине към директни разговори с руснаците, министър Петкова посочи, че „Росатом“ е конструктор на проекта. „Ние, какъвто и вариант да реализираме, няма как да се мине без разговори с нашите партньори от „Росатом“, допълни още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама