ЕС отпуска 10 млн. евро на Босна и Херцеговина за мигрантите

19:50, 19 авг 19 / Свят 25 2185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС обеща 10 милиона евро, с които да помогне на Босна и Херцеговина за справяне с приток от мигранти, преминаващи през нейната територия, за да стигнат до Западна Европа.

Парите ще бъдат използвани за изграждане на нови приемни центрове и предоставяне на други услуги, включително "храна и настаняване, достъп до канализация и хигиенни условия" за приблизително 7 400 мигранти, които понастоящем са базирани в балканската държава, това се посочва в съобщение на делегацията на ЕС.

Ранени мигранти на границата между Босна и Хърватия

От 2018 г. Босна се превърна в ключова транзитна страна по маршрут, по който се движат мигранти на запад до границата с държавата-членка на ЕС Хърватия.

Изграждането на нови приемни центрове е спорен политически въпрос в балканската държава, където притокът на мигранти предизвика напрежение с някои местни общности. В момента най-големите центрове са базирани на северозапад, в градовете Бихач и Велика Кладуша.

Шест държави от ЕС готови да приемат бежанци

Междувременно управляваната от сърбите половина от Босна отказва да изгради всякакви приемни центрове на своята територия.

През юни властите в Бихач и служители на Червения кръст създадоха нов лагер във Вучяк. ЕС отказа да финансира центъра, като го критикува, че е твърде близо до минните полета. В момента в лагера се намират около 800 мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама